Kim geldiyse hayran kaldı; heybetine, güzelliğine, tarihine, sana ey güzel İstanbul. Her köşesi başka her köşesi tarifsiz İstanbul. Kaleleri, Avrupa’yı Anadolu’ya bağlayan köprüleri, bahçeleri, sarayları gelenlerin senden ayrılamadığı bağlandığı şehir. İstanbul Avrupa’nın en kalabalık şehridir. Dünyada ise nüfus yoğunluğu en kalabalık şehirler sıralamasında altıncıdır. Ticaretin, sanatın, eğitimin, kültürün başkenti İstanbul. İnsanların yoğun ilgi gösterdiği şehir tarih boyunca popüler olmuştur. Medeniyetlerin ev sahibi İstanbul en son Fatih Sultan Mehmet tarafından 29 Mayıs 1453 tarihinde fetih edildikten sonra Osmanlı İmparatorluğuna sonrasında Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına girmiştir. İstanbul Osmanlı İmparatorluğunun dördüncü ve son başkentidir. İstanbul uçuşlarınızda farklı havayolu alternatifleri sitemizi ziyaret edip biletinizi güvenli bir şekilde satın alabilirsiniz. İstanbul bir çok önemli organizasyona ve etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Görülmesi gereken yerler Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Sultan Ahmet Camii, Galata Kulesi, Kapalı Çarşı, Dolmabahçe Sarayı, Süleymaniye Camii, Kariye Müzesi, Ortaköy Camii (Küçük Ayasofya Camii), Bebek Parkı, İstiklal Caddesi, Mısır Çarşısı, Haliç, Kız Kulesi, Galata Köprüsü, Gülhane Parkı en başlıca yerlerdir fakat İstanbul’da daha bir çok görülmesi gereken yer mevcuttur.
Türkiye’nin göz bebeği Anadolu ve Avrupa’nın köprüsü yüzyıllarca medeniyetlerin sentezini oluşturmuş güzel İstanbul. Avrupa’nın en fazla nüfusuna sahip olan şehrimiz dünya sıralamasında ise 6. Sırada yer almaktadır. Lamartin’in dediği gibi Dünyaya son kez bakacaksın deseler bunu İstanbul’un Çamlıca tepesinden yapmak isterim. Öyle güzeldir İstanbul dünyanın göze üzerinde olmuştur yıllar boyunca bu hiç değişmemiştir. Konumu doğal güzelliği, tarihi, kültürü ile bütün dünyanın hayran kaldığı şehir İstanbul. Coğrafi açıdan Asya ve Avrupa’ya köprü olan şehir medeniyetlere de köprü olmuştur. Doğu ve batının kültürlerinin sentezi, bağlayıcısı ve tanığıdır. 39 ilçeden oluşur. Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca uzanır Haliç’i çevreleyerek inşa edilmiştir.
İstanbul genişleme sürecinde batıdaki sınırı olan İstanbul Surları 4 defa genişletilerek büyümüştür. Dünyanın en eski şehirlerinden birisidir tarih boyunca önce 330-395 yıllar arası Roma İmparatorluğu, 395-1204 ve 1261-1453 yıllaraı arası Bizans İmparatorluğu son olarak 1453-1922 yılları arası Osmanlı İmparatorluğu’na başkent olmuştur. İstanbul hilafetin Osmanlı İmparatorluğuna geçtiği 1517 den kaldırıldığı 1924 yılına kadar İslam merkezi olmuştur. Bir sürü araştırma yapılmış ve son zamanlarda yapılan araştırma ve kazılara göre Yarımburgaz Mağarasından çıkan taş aletlerle ilkel insan izlerinin 400.000 bin yıl öncesine kadar gittiği tespit edilmiştir. Anadolu yakasında yapılan araştırmalara göre tarım ve hayvancılık yerleşimlerinin ve ilk yerleşik insan topluluğunun MÖ 5500 yılına dayanan Fikirtepe Kültürü olduğu anlaşılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sadece İstanbul’un değil bütün Marmara Bölgesinin en eskiye dayanan insan izlerini yansıtır. İstanbul da ilk yerleşimler ise Kalkedon Anadolu Yakasında ve Byzantion Avrupa Yakasında olmuştur.
Cumhuriyet dönemine kadar yüzyıllarca medeniyetlere başkentlik yapan İstanbul 13 Ekim 1923 tarihinde Ankara’nın başkent ilan edilmesinden sonra ünvanını yitirmiştir. Fakat ülkenin ticaret, kültür, sanayi, turizm, ulaşım, eğitim, sanat ve festival şehri olma özelliği devam etmektedir. Jeopolitik önemi Karadeniz ile Marmara denizini bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında İstanbul Boğazına sahip olması sebeplerinden gelmektedir. Merkezi konumu ve doğal limanları ile toprakları üzerinde bir çok anlaşmazlık ve savaşalar yaşanmıştır. En yüksek noktası Kartal Aydos Tepesi ve akarsuları Alibey, Riva ve Kağıthane’dir. Gölleri ise Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Durusu gölleridir. Tarih boyunca isimleri Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Konstantiniyye, İslambol ve en son İstanbul olarak anılmıştır.
İçerisinde korular, ormanlar, parklar barındıran İstanbul aynı zamanda insanlara güzel kafeleri lüks avmleri ile alışveriş ve sosyalleşme imkanı sunmaktadır. Kıyı kesiminde Emirgan, Sarıyer, Bebek, Üsküdar, Tarabya, Yeniköy sıralanırken tarihi kesimlerinde Beyoğlu, Galata, Yedikule, Nişantaşı, Karaköy yer almaktadır. Her bir semti birbirinden güzel ve farklı dokulara sahip olan İstanbul turistler için de bir cazibe merkezi niteliğindedir. Karaköy de kafelerde oturup bir fincan kahve ile tarihe tanıklık edebilir yada Üsküdar da kız kulesine karşı demli bir çay içerken canlı bir resmi seyredebilirsiniz.
Tarihi Arnavutköy’de meşhur balıkçılarda akşam yemeğinizi yiyebilir yada Ortaköy’de kumpir ile boğaz köprüsü altında keyif yapabilirsiniz. İstanbul uçak biletini karşılaştırmalı olarak sitemizden alın. İstanbul’da kahvenin bile 40 yıl hatırı vardır midyeciler, kestaneciler, meşhur pilavcılar ile sokak lezzetlerini atlamayınız. İstanbul büyüklüğü heybeti ve imkanları ile alışveriş sevenleri de mutlu etmektedir Avrupa’nın en büyük alış veriş ve yaşam merkezlerinde zamanın nasıl geçtiğini unutacak ve dünya markalarına kolayca ulaşabileceksiniz. Ayasofya, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi ve Kapalı Çarşı görülmese gereken yerlerin başındadır. İstanbul dan ayrılırken tekrar geri döneceğiniz günü hayal etmeye başladığınızı fark edeceksiniz.
İstanbul’un büyüklüğü ve heybeti ile konaklama yapılacak bir çok merkezi noktası vardır. İstanbul uçak biletini sitemizden alın. Avrupa yakasında merkez konumlar Topkapı, Taksim ve Beyoğlu, Merter, Florya, Avcılar, Şişli, Levent, Gayrettepe, Aksaray, Büyükçekmece, Sarıyer, Bebek, Ortaköy gelirken Anadolu yakasında Kadıköy, İçerenköy, Tuzla, Üsküdar, Çamlıca, Ümraniye de bir çok konaklama imkanı bulunmaktadır. Hemen hemen her ilçesinde konaklama için otel veya apartlar bulunur. Ortalama konaklama fiyatları 100 tl ile 500 tl arasında değişiklik göstermektedir. Çok lüks konaklama noktalarında bu fiyat çok daha yukarılara çıkmaktadır.
Coğrafi konumunu ile önemini, güzelliğini ve asaletini koruyan İstanbul içerisinde 2 adet havalimanı barındırmaktadır. Bunlardan ilki Atatürk Havalimanı Avrupa yakasında Yeşilköy mevkiinde yer almaktadır. 1900 yılının başında açılan Atatürk Havalimanı Türkiye’de ilk hava taşımacılığının başladığı yerdir. İlk adı Yeşilköy havalimanıdır ve 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün soyadı verilerek Atatürk Havalimanı ismini almıştır. 1953 yılında uluslar arası trafiğe açılmıştır ve günümüzde dünyanın en fazla hava trafiğine ev sahipliği yapan havalimanlarından birisidir. Atatürk havalimanını günlük ortalama 1200 uçak kullanmaktadır. Konumu itibari ile Avrupa’nın en önemli transit uçuş noktası olma özelliğini de taşımaktadır. Avrupa yakasında yaşayan insanlar için İstanbul’da çok merkezi bir konuma sahiptir. Atatürk havalimanı çok yüksek düzeyde teknik kapasiteye sahiptir ve en kötü hava şartlarında bile uçak iniş-kalkış imkanı verebilecek seviyededir. Aziz İstanbul 3 tarafı denizlerle çevrili güzel İstanbul.
Medeniyetlerin başkenti tarihin aynası İstanbul. Sabiha Gökçen havalimanı İstanbul’un 2. Havalimanındır asya tarafında yer alan havalimanı Pendik ilçesi sınırlarında yer alır. İsmini Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen hanımefendiden alan havalimanı 2001 yılında faaliyete geçmiştir. Türkiye’nin en işlek 3. Havalimanı olma özelliğini taşıyan havalimanı yılda 30 milyon yolcu ağırlamaktadır. Her iki havalimanına da ulaşım belediyenin sağlamış olduğu ücretli özel havalimanı ulaşım otobüsleri ve halk otobüsleri ile yapılabilmektedir. İstanbul Atatürk Havalimanı IATA kodu IST ve ICAO kodu LTBA ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı IATA kodu SAW ve ICAO kodu LTFJ olarak belirlenmiştir.
Havalimanlarından ulaşımı Havaş servisleri ile sağlayabilirsin. Şehir içi ulaşım oldukça yaygındır metrobüs, otobüs, minibüs, metro, tramvay, dolmuş, taksi ile şehrin her noktasına ulaşmak mümkündür. Oldukça geniş metro ulaşım ağı bulunmaktadır ve bu ağ metrobüs ve marmaray ile ana yollara bağlanarak her noktaya ulaşımı sağlamaktadır. Trafiği yoğun olan İstanbul da toplu taşıma araçları etkin olarak kullanılmaktadır.
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Tokat ili, ülkemiz açısından
oldukça önemli bir şehir olduğu gibi geçmiş dönemde de birçok uygarlık için
oldukça önemli bir statüde yer almış şehri yapısına sahiptir. Eski adı Komana
olan ve Bizans Dönemi’nde aktif bir kent yapısına sahip olan Tokat ili, daha
sonrasında İranlı’ların eline geçmiş ve adı Kah-Cun olarak verilmiştir.
Akabinde Selçuklu Devleti himayesindeyken “Dar Ün-Nusret”, Moğollar döneminde
ise Sobaru adıyla anılmaktaydı. Kuzeyinde Samsun, Doğusunda Sivas, ve Batısı’nda
Amasya illerine komşu olan Karadeniz kenti, muhteşem doğa manzaralarının yanı
sıra çok eskilere dayanan tarihiyle de bilinen bir şehrimiz olmaktadır. Sadece
tarihinden ötürü her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist akınına uğrayan bir
kenttir.
Tarihi kapsamda Tokat ilinin kuruluşu ilk çağlara kadar dayanmaktadır. Bu
dönemlerde Togayıtlar tarafından kurulan kent, daha sonrasında ise Hitit
İmparatorluğu, Asur İmparatorluğu, Hurriler ve Kimmerler tarafından
yönetilmiştir. Daha sonrasında ise Pers İmparatorluğu, Büyük İskender,
Kapadokya Krallığı, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizans İmparatorluğu ve
akabinde Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine
girmiştir. Meşhur Tokat Kalesi, 5’nci yüzyıldan kalma izlerle günümüze ışık tutmuş
ve net tarihi bilinmese de bu dönemlere şahitlik ettiği aldığı darbelerden
belli olmuştur. Günümüz tarihince muhteşem bir yaşam kalitesi bulunan ve çok
sayıda turistin tercih ettiği kentin 2015 TÜİK verilerine göre kentte 597,920
kişi yaşamını sürdürmektedir.
Şehir başlı başına Selçuklu ve Osmanlı eserleri ile dolup
taşmaktadır. Sadece bu kapsamda birçok turist buraya akın ederek iki büyük
devletin eserlerini yakından incelemektedirler. Bu eserlerin bir kısmı
turistler açısından oldukça memnun edici olmakta. Nedeni ise bu bir kısım yapı
eserlerinin yürüme mesafesi olarak birbirine yakın olması turistlerin daha
rahat ve daha hızlı bir şekilde ulaşım görmesini sağlamaktadır. Özelliklede
Hıdırlık köprüsünün üzerinden geçerek Tokat Kalesi’ne çıkıp şehri kuş bakışı
açısından izlemek size harika bir duygu sunacaktır. Şimdi gelelim Tokat şehrinin
muazzam yerlerine.
HIDIRLIK KÖPRÜSÜ
Bir taş köprü olan Hıdırlık, Ankara yönüne doğru olan ve şehir
merkezine dönen kavşak yol üzerine kurulmuş bir köprüdür. Karadeniz’i ve Orta
Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan bu köprü’nün tarihi ise yaklaşık 700
yıldan daha fazla olmakta. 5 gözlü bir köprü olan bu tarihi yapı toplamda 151
metre uzunluğunda olup, 7 metre genişliğe sahiptir. Kesme taşlarla yapılan
Hıdırlık Köprüsü, Selçuklu Devleti tarafından yapılmıştır. Rivayete göre II.
Gıyaseddin Keyhüsrev’in oğulları olan ve yıllardır çatışan Rukneddin, İzzeddin
ve Alaeddin’in isimleri ile birlikte yazılarak yapılan yapıtın üzerine
işlenmiştir. Zamanın yazarları var olan kitabelerde bu amacın başarıya ulaştığı
ve üç kardeşin barıştığını belirtmişlerdir.
TAŞHAN
Taşhan 1631 senesinde yapılmış olup, Tokat kent merkezinde
bulunmaktadır. Bir diğer adı “Voyvoda Han” olarak ta bilinen bu tarihi yapı bir
Osmanlı anıt eseri niteliğini taşımaktadır. Bir müddettir sadece sebze ve et
hali(pazarı) olarak kullanılan bu yapı, son dönemlerde restore edilerek modern
bir hale getirilmiştir. Kesme taş ve tuğlalardan inşa edilen bu tarihi yapı da
toplamda 32 oda ve bir mescit bulunmaktadır. Büyük bir havlusu ve ortasında taş
bir havuzu olan tarihi eserde el sanatları yapımı ve sergileri sıklıkla
görülebilmekte. Birçok turist buraya akın ederek bu harika el sanatlarını
incelemekte olup, aynı zaman’da tarihi yapıyı yakından yaşamaktadır.
TOKAT KALESİ
Tokat merkezinin hemen girişinde yer alan Tokat Kalesi, şahane
görünümü ve tarihi yapısı ile turistleri büyüleyen nitelikte. Her sene birçok
turistin akın ettiği şehirde gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan bu
muazzam tarihi yapıtı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Çok eski dönemlere ait olan
bu kalenin yapışış tarihi ve kimler tarafından ilk olarak kullanıldığına dair
herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat yapılan incelemeler neticesinde
yapının kullanım şekli, yapım şekli ve adının geçtiği kimi tarihçiler arasında
M.Ö. 5 yüzyılda yapıldığında dair söylentiler yer almaktadır. Surların üzerinde
yer alan ve yükselen sarp kayalıklar göründüğü gibi olmamakla beraber, bunlar
birer doğal kale görünümünü sunmaktadır.
GÖK MEDRESE
Tokat’ta gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alması gereken
bir diğer yapıt ise Taşhan’ın hemen kuzey bölgesinde yer alan Gök Medrese, eski
dönemlerde müze olarak kullanılan tarihi bir yapıttır. Bir Anadolu Selçuklu
eseri olan bu yapıtın 13. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. İki eyvanlı ve iki
katlı olan bu muazzam yapının havlusu ise açık olmaktadır. Avlu’nun mimarisi
ise 3 farklı taraftan revaklarla çevrili olmakla birlikte revaklar zemin kata
doğru devşirme şeklinde sütunlara sahiptir. Üst katta ise medreseyi taşıyan
ayaklar tamamen dörtgen şeklinde mimari edilmiştir.
TOKAT MÜZESİ
Müzecilik faaliyetlerine 1926 senesinde başlayan Tokat Müzesi bir
Cumhuriyet Müzesi olarak yoluna devam etmektedir. Müze binası Anadolu Selçuklu
Dönemi’ne ait bir tıp medresesi olarak inşa edilmiştir. Daha sonrasında ise bir
Osmanlı mimarisi olan Arastalı Bedesten’e taşınan müze faaliyetlerine buradan
da devam etmiştir.
SAAT KULESİ
Tarihi saat kulesi Behzat semtinde yer almaktadır. Kapısı güney
yönünde olan kulenin boyutu 33 metre olup, kesme taşlardan yapılmıştır. 1902
yapımı olan kule, II. Abdulhamet’in tahta gelişiyle birlikte halkında
yardımlarıyla yapılmıştır. 1917 senesinde Alafrangaya çevrilen saat kısmı ve
diğer tüm özellikleri ile her yarım, saat başlarındaki iki dakikalık
aralıklarla çalar durumda olmaktadır. Bu ses kentin her semtine yayılan bir
özelliğe sahip olmaktadır.
BALLICA MAĞARASI
Tokat merkezinin 26 kilometre uzaklığında yer alan Pazar ilçesinin
Ballıca köyünde bulunan mağara tarihi kapsamda oldukça eski bir niteliğe sahip
olmaktadır. Kral Yolu bağlacında yer alan Selçuklu Devleti’ne ait bir taş
köprünün yanından geçmektedir. Mağara’nın salonların sadece 8 tanesi 680 metre
olup 95 metre yüksekliğindedir. Bu 8 salon’da turistlerin tamamına açık
olmaktadır.
Tokat konaklama imkanları oldukça geniştir. Şehir merkezinde
konaklama yapmanız ulaşım açısından avantaj sağlayacaktır. Çeşitli yapı ve tarz
otel seçenekleri ile çok lüks yada butik tarzı otellerde konaklama
sağlayabilirsiniz. Ortalama ücretler 70 tl ile 250 tl arasında değişiklik
göstermektedir. Tokat’ta konaklama yapabileceğiniz birkaç otel şöyledir;
Tokat Havalimanı, eski Ulaştırma Bakanı olan Nahit Menteşe tarafından projesi düzenlenerek 1976 senesinde işleme alınmıştır. Fee Der-Lines projesi kapsamında tatbikatı ile hava ulaşım hizmetlerinin sıkıntısız bir şekilde yapılabileceği raporu oluşmasına rağmen 1977’de hükümet değişikliği, 1980’da askeri darbe ve birçok olaydan ötürü rafa kaldırılmıştır. Akabinde yıllar boyu sürekli mecliste gündeme gelen havalimanı projesi en nihayetinde Türk Hava Kurumu’na 49 yıllığına kiralanarak 1700 metrelik pist alanıyla 1990 senesinde proje tekrar hayata geçirilmiştir. 1995 senesinde TOKAT isimli 100 kişilik Türk Hava Yolları’na ait yolcu uçağının Tokat Havalimanı pistine inmesiyle birlikte havalimanı hava trafiğine resmen açılmış ve günümüze kadar faaliyetlerini sürdürmüştür. Tokat Havalimanı IATA kodu TJK ve ICAO kodu LTAW olarak belirlenmiştir.
Tokat Havalimanı üzerinden şehir taşımacılığına ilişkin hizmet olarak, havalimanı servis araçlarını tercih edebilirsiniz. Şehir içi ulaşım kapsamında halk otobüsleri, minibüs veya dolmuş hatlarını da tercih edebilirsiniz. Bir diğer ulaşım yolu aracı olan taksilerde rağbet gören diğer araçlar arasında yer almakta. Taksi biraz daha pahalı olduğundan ötürü şehir halkı genel olarak minibüs veya halk otobüslerini tercih ederek şehir içi ulaşımlarını gerçekleştirmektedirler. Bunlar dışında dilerseniz araç kiralama firmalarından bütçenize uygun aracı kiralayarak da şehir içinde gezinebilirsiniz.
İstanbul’a seyahat etmek benim kabusum haline geldi artık. Bende bu yüzden uçak biletlerine bakayım dedim. Biraz internette gezinince bu siteye denk geldim. Olumlu yorumlar ve garantili taksitli ödemeler beni cezbetti açıkçası. Bende ilk uçak biletimi bu site üzerinden aldım ve pişmanda olmadım. Hem aynı fiyata gidiyorum hemde aynı ücreti ödüyorum. Herkese tavsiye ederim.
Bugüne kadar İstanbul’a hep thy den uçak bileti alarak giderdim. Uçak fobimden dolayı en kalitelisi olsun pahalı olsun derdim. Bu siteden bakınca fiyatların thy nin kendi sitesinden bile ucuza bulabileceğimi keşif ettim. Siteye mail adresimi girdim ve bana uygun bilet olduğu zaman bana mail yoluyla ulaşmalarını istedim. Artık yine istediğim bileti istediğim firmadan ve daha ucuza alıyorum.
Sürekli şehir dışına çıkmak zorunda olanlar bilir İstanbul’da yaşamak pahalı olduğu gibi gidip gelmek de öyledir. Bende bundan muzdarip biri olduğum için çok araştırırdım ve bu siteyi keşif ettiğim için çok şanslıyım. Bütün yolculuklarımı bu siteden aldığım uçak biletleri ile gerçekleştiriyorum ve şimdilik bir sorunla karşılaşmadım. Umarım bu şekilde devam eder ve param cebimde kalır.
Acil bir işiniz olduğunda İstanbul’a asla ucuza uçak bileti bulamazsınız. Bende yine bir servet bayılacağımı düşünerek uçak bileti ararken bu siteye denk geldim. Hiç beklemediğim bir fiyata yakın tarihli bir bilet görünce şaşırdım. Siteyi biraz inceleyince bir problem olmadığını farkettim ve hemen bileti site üzerinden satın aldım. Bir sorun gözükmüyor yolculuklarıma bundan sonra bu siteden aldığım biletler ile devam edeceğim.